nieuws

Kerk in Nood

Houdt het geloof levend

 
Home Nieuws Oost- en Midden-Europa Een verschrikkelijk jaar voor de Christenen in Irak

Dag van de Heilige Religieuzen en Martelaren

FB Banner Dag religieuzen
  

Verslag Avond van de Martelaren 2015

uitnodigingavondvandemartelaren2015

Steek een kaarsje aan

Uw gebedsintentie

Wordt vrijwilliger

module_vrijwilligers
Een verschrikkelijk jaar voor de Christenen in Irak
maandag 18 juli 2011 10:40

20110718IrakDe mensenrechtenorganisatie Hammurabi registreert 97 doden en 47 gewonden. Over de laatste zeven jaar, bedraagt het aantal Christelijke slachtoffers 822. Van hen werden 629 gedood omdat zij tot de Christelijke minderheid behoorden. Benedictus XVI spoort aan het land niet te verlaten; tekenen van vitaliteit van de Christelijke gemeenschap.

Bagdad – Het jaar 2010 was tot dusverre het slechtste jaar voor de Christelijke gemeenschap in Irak, zo liet de organisatie voor mensenrechten in Irak, Hummurabi, weten. Vele Christenen werden onder dreiging met dood en allerhand geweld gedwongen het land te verlaten. De tol aan doden onder Christenen gedurende de laatste zeven jaar bedraagt minstens 822. Van hen werden 629 vermoord omdat zij tot de Christelijke minderheid behoorden. Anderen waren betrokken bij 126 aanslagen van verschllende aard en veel anderen vielen als slachtoffers van militaire operaties  van Amerikaanse en Irakese strijdkrachten. 13% van de slachtoffers zijn vrouwen. Onder de Christelijke slachtoffers in 2010 zijn 33 kinderen, 25 ouderen en 14 geestelijken en religieuzen. In 2010 noteerde Hammurabi 92 gevallen van gedode Christenen en 47 gewonden, 68 in Bagdad, 23 in Mosul en in in Erbil.

De directeur van Hammurabi, een organisatie genoemd naar de Code van Hammurabi, een van de oudst bekende verzamelingen van wetten in de geschiedenis van de mensheid, William Warda, verklaarde dat voortdurend natrekken en documenteren aantoont dat alle Christelijke Kerken in Irak – Chaldeeuwen, Assyriërs, Syriërs, Armeniërs – onder hun gelovigen in het hele land zware verliezen hebben geleden. De daling van hun aantal is vooral sterk in Bagdad en Mosul, waar Christenen in grotere aantallen zijn geconcentreerd. Volgens Warda werden er in één jaar meer dan 90 Christenen gedood en 280 gewond, terwijl twee kerken in Bagdad doelwit van aanslagen zijn geweest. Volgens UNICEF, zijn in Irak tussen 2008 en 2010 meer dan 900 kinderen gedood en 3200 gewond. Kinderen vormen 8,1% van de slachtoffers van aanslagen in Irak, waar een toenemend aantal aanslagen wordt gepleegd tegen scholen en onderwijzend personeel.

Ofschoon het geweld zijn tol eist onder de Irakese Christelijke gemeenschap, zijn er sterke tekenen van vitaliteit. Op 4 juli bezocht het hoofd van de Chaldeewse gemeenschap, Patriarch Emmanuel Delly III, de hoogste Sjiïtische religieuze autoriteit in Irak, Ali al-Sistani, en onderstreepte dat het ‘een zeer broederlijk bezoek was om de eenheid in Irak van Irakis, zowel Moslims als Christenen te onderstrepen.’ Vorige week werd in Kirkuk, ten noorden van Bagdad, de eerste kerk die sedert de invasie van 2003 is gebouwd, ingewijd op land geschonken door de Irakese regering met steun van President Jalal Talabani en gefinancierd door giften van Irakese Christenen (Irak, New ‘Three Fountains Church’ near Krikuk, a sign of hope).

Er zijn ook, nauwelijks te verifiëren, geruchten van een mogelijk bezoek van Benedictus XVI aan de historische stad Ur van de Chaldeeuwen, in zuid Irak. Een soortgelijk bezoek, dat Joahnees Paulus II voor het Jubileum van 2000 op zijn programma had staan, werd om veiligheidsredenen afgelast. Benedictus XVI heeft de Christenen in het Midden Oosten en vooral in Irak herhaaldelijk aangespoord hun vaderland niet te verlaten.

AsiaNews

 
Houd mij op de hoogte
Stuur mij per email informatie over projecten en acties van Kerk in Nood.
emailadres:

Veilig doneren

doneer_nu_button 
of doneer via bank
NL64 FVLB 0227 1754 84
ANBI_webBIC: FVLB NL22
tnv Kerk in Nood
's-Hertogenbosch
Twitter Image
Facebook Image

Gebed van de Dag

zaterdag 5 september 2015

Almachtige God, U hebt aan Uw volk Israël voedsel en water gegeven op zijn tocht door de woestijn. Wij willen U op deze zaterdag bidden voor alle mensen die op hun eigen levensweg honger, dorst en vervolging moeten lijden. Wil hen beschermen in de schaduw van Uw vleugels en zegen hen met Uw gaven van kracht, geloof en hoop. Door Christus onze Heer.

Agenda

Zoeken

RSS-feeds